Dodaj do porannej kawy szczyptę soli. Będziesz zaskoczony efektem
Kawa z cynamonem, kawa z kardamonem, kawa z chili albo z czekoladą – możliwości jest wiele, ale czy piłeś kiedykolwiek kawę soloną? Jeśli krzywisz się na taką myśl, odrzuć uprzedzenia i po prostu spróbuj. Smak kawy z odrobiną soli może cię pozytywnie zaskoczyć.
Jak smakuje kawa z solą?
Sól wydobywa smak potraw i dokładnie tak samo jest w przypadku kawy. Jednak tu sól robi jeszcze jedną rzecz: niweluje goryczkę. Specjaliści od żywienia są zgodni, że najzdrowsza wersja kawy to mała czarna bez żadnych dodatków, jednak wiele osób nie lubi takiej kawy i nie umie jej pić, także ze względu na gorzki smak. Jeśli należysz do tych osób – spróbuj kawy z solą. To naprawdę działa! Taka kawa zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości (m.in. wspierające zdrowie serca i podkręcające metabolizm)
Ile soli dodać do kawy?
Ktoś może się obruszyć, że piszemy o zdrowotnym działaniu kawy, a chcemy sypać do niej uznawaną za niezdrową sól. To jednak naprawdę niewielka ilość soli. Wystarczy szczypta soli na filiżankę. Sól można dodać w trakcie parzenia, albo doprawić już w kubku czy filiżance.
Dodaj sól do deserów na bazie kawy
Uwielbiasz smak kawy tak bardzo, że jeśli masz wybrać smak deseru, to zawsze na pierwszym miejscu jest kawowy? Trik z solą możesz zastosować również w przypadku kawowych słodkości. Nie jest tajemnicą, że cukiernicy dodają do ciast i słodkich kremów odrobinę soli, która jest sama w sobie niewyczuwalna, ale doskonale podkreśla słodycz i charakter deseru. W tym przypadku jeszcze bardziej wydobędzie jego kawowość: sprawdzi się to m.in. w przypadku wszelkich kawowych kremów, lodów czy ciast i ciastek o smaku kawy. Jeśli z kolei sięgasz po kawę typowo deserową, z dodatkiem słodkiego syropu, bitej śmietany czy lodów, spróbuj również eksperymentu z solą i dodaj ją do bazy napoju, czyli czarnej kawy.